• Kaag
  • Zonsondergang boven Sassenheim
  • Kagertuinen

Energiekapers op de kust

Attentie !!

Energiecontractkapers op de kust. 

14-01-2021

Een van onze buurtbewoners vertelt ons: "Gisteren is mijn vrouw benaderd door "Landelijk energie kompas" m.b.t. een energiecontract. Hierna ter info mijn melding aan Powerpeers, mijn huidige contractant,  en hun antwoord.

Bewoner aan Powerpeers: 

"Beste Mieneke,
Gisteren is mijn vrouw telefonisch benaderd door "Landelijk energie kompas" waarin werd aangegeven dat ze een nieuw energiecontract hadden afgesloten, waarop mijn vrouw reageerde dat ze daar geen interesse in had. Ze bleven volhouden dat er een nieuw contract was waarop ze heeft geantwoord dat dat niet kan en dat ze geen zaken met hun gaat doen.
Door deze wijze van benaderen en het feit dat wij geen contract met deze maatschappij hebben en zelfs voor dat gesprek nog nooit van hebben gehoord stellen wij u hiervan op de hoogte.
Tevens hierbij opgemerkt dat wij het met u afgesloten contract continueren en er geen sprake is van een door ons overeengekomen overstap.
Wij gaan er dan ook vanuit dat mocht u een dergelijk verzoek tot beëindigen van ons contract met u krijgen, dat dit niet rechtsgeldig is en dient te worden afgewezen. Wij zetten ons contract met u voort."

Antwoord Mieneke van Powerpeers:

"Hallo,

Op het moment dat je aan de telefoon of online geen aanvraag hebt gedaan waarin je je geboortedatum en/of IBAN hebt doorgegeven, is er normaal gesproken geen overstap.

Mochten we een bericht krijgen, dan kunnen en mogen we dit echter niet tegenhouden. Zou je van ons een mail ontvangen met een melding van een overstap, dan kunnen we wel bij de leverancier die dit heeft gemeld een melding maken van een onterechte switch. Daarna draaien we die dan terug, maar vooraf blokkeren is in de Nederlandse energiemarkt helaas niet mogelijk.

Ik raad jullie aan je mailbox (en ook de spamfolder) goed in de gaten te houden, en ala je iets ontvangt van een andere leverancier direct contact op te nemen met hen, om te annuleren.

Goed dat je dit doorgeeft, je zou ook zelf de firma die belde kunnen contacteren, om te vragen welke leverancier er dan zou zijn. Ook dan, wees zeer terughoudend met gegevens doorgeven, maar wellicht kom je er dan achter voor wie zij werken.

Groeten,
Mieneke van Powerpeers"

Commentaar webmaster/bestuur VEMS:

Een beetje googelen levert zeer negatieve reacties op over deze vorm van oplichting en berichten van stalking met telefoontjes. Ze opereren onder verschillende namen. Oppassen geblazen dus.  
Dit probleem hebben we vaker gezien maar dan in relatie tot het overnemen van een telefooncontract door een andere firma, het levert een heleboel gedoe op en we begrijpen ook niet dat dit door de wet is toegestaan, nu kennelijk ook bij energiecontracten. 
Het is en blijft opletten wanneer u zomaar gebeld wordt door een onbekend nummer. Hoofdregel is: Belt er een onbekend nummer en vraagt de persoon dan of u "de heer/mevrouw  <uw naam>" bent, zeg dan bij voorkeur geen "ja", maar zeg bijvoorbeeld "Die ben ik" om te voorkomen dat er gebruik gemaakt wordt van een verstopte ja in dit gesprek. Zodra u merkt dat het om een verkoop praatje gaat, altijd het woord Nee gebruiken en zo snel mogelijk ophangen.

Corona

intussen moeten we constateren dat onze levens flink beïnvloed worden door het Corona virus. De jaarvergadering, die wij in de planning hadden staan voor 3 april, hebben we intussen afgelast. Het ziet er naar uit dat dit nog even gaat duren en dat we, zoals premier Rutte al zei, een beetje op elkaar moeten letten. 
Dus heeft u buren die wel een helpende hand kunnen gebruiken, aarzelt u dan niet om ze deze hand toe te steken. 
We zullen hier met zijn allen doorheen moeten komen en daarna weer moeten zorgen dat onze economie weer opstaat. We hebben een kolossale taak voor ons. 

Bijeenkomst VEMS en Gemeente 9 Nov

Al enige jaren zijn een aantal mensen in onze VVE (de VEMS) bezig met het verduurzamen van hun huis en tuin. We hebben al vaker tips en informatie uitgewisseld tijdens onze VEMS-vergaderingen en er zijn al heel wat maatregelen getroffen door verschillende bewoners. Ook in ons forum staat heet wat informatie die u kunt raadplegen. 
Net in het nieuws, 17:00 23 oktober, de mededeling dat mensen die hun huis niet verduurzamen tussen nu en 2030 een energiekosten stijging van 13% tegemoet kunnen zien. Het lijkt ons belangrijk om iedere stap die aan onze huizen kunnen doen, ook werkelijk te gaan overwegen. 

In onze buurt zijn het afgelopen jaar ook 5 energie coaches opgeleid. Dat zijn buurtbewoners die vrijwillig advies geven en meedenken over de maatregelen die je zelf kunt treffen. Wij willen met onze buurt graag een vervolgstap maken en ook een voorbeeld zijn voor andere wijken. Dat kan bijvoorbeeld door samen in te kopen (goedkoper), elkaar te helpen, samen een planning te maken en meer.

Gemeente Teylingen en het Duurzaam Bouwloket willen ons daarbij helpen. Het Duurzaam Bouwloket maakt komende week een volledige scan van een van onze huizen. Zo weten we precies wat er mogelijk is bij ons type huis en waar je beste mee kunt beginnen. Op de 2e zaterdag van de Duurzame Huizen Route (9 november) organiseren wij na afloop een bijeenkomst voor onze WE. Daar presenteren we de scan en vertellen bewoners en experts over de mogelijkheden van het verduurzamen van onze huizen.

Deze bijeenkomst koppelen we niet voor niets aan de Duurzame Huizen Route. Dit is een Iandelijk initiatief waarbij je op 2 zaterdagen een kijkje kunt nemen bij bewoners die hun huis verduurzamen. Zo kun je de praktische tips en ervaringen horen voordat je zelf aan de slag gaat. Overdag kun je (op afspraak) tussen 10:00 en 16:00 individueel een huis in de buurt of omgeving bezoeken. Aanmelden kan via www.duurzamehuizenroute.nl, aansluitend vindt de bijeenkomst voor VEMS- Ieden plaats in de Springplank.

We zoeken ook nog buurtbewoners die hun huis open willen stellen tijdens de Duurzame Huizen Route. Wie je wilt toelaten, hoe laat en, wat je wilt laten zien is natuurlijk geheel door jezelf te bepalen. www.duurzamehuizenroute.nl

 

16:00 Inloop
16:15 Presentatie van het gescande huis
17:00 Toelichting door leverancier van Os omtrent verduurzaming van onze huizen
17:15 Tips van bewoners en inventarisatie behoefte
17:30 Uitleg materialen en verrassing voor ieder huis
18:00- 18:40 Napraten met borrel

Kinderen zijn welkom, voor hen is er ook wat leuks te doen. Heb je vragen, dan kunt u  terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We zien u graag op zaterdag 9 november.

 

Hartelijke groet,

Bestuur VEMS in samenwerking met de energiecoaches Fred, Frank, Daan, William & Jim. Met ondersteuning van gemeente Teylingen, Duurzaam Bouwloket en Meermaker Teylingen.

Zonneborrel 2 (9 nov 2019)

Het is alweer ruim een maand geleden dat we bij de Springplank zaten, voor wat we maar kunnen noemen de tweede Zonneborrel.  De opkomst was prima al hadden we, denk ik zeker de energiecoaches, allemaal op nog meer animo gehoopt. 
We hebben het allemaal druk, vandaar dat deze terugkoppeling wat later is dan gehoopt. We zullen ook trachten u nog te voorzien van een update in de brievenbus. 
 
Waar wij als energiecoaches nu naar streven is het doorpakken om een groepje samen te stellen van mensen die op basis van deze en vorige avonden nu vervolgstappen willen maken. Dat zou heel mooi zijn. Freek van Os lijkt ons een goede partij om mee te sparren als jullie iets willen met gezamenlijke inkoop.
 
 
Verslag van de borrel
Op zaterdag 9 november vond er weer een zonne-borrel plaats bij de Kagerbuurt Meanderwoningen in Sassenheim. Wij, de bewoners in deze wijk hebben allemaal hetzelfde type huis en zijn verenigd via de VEMS. De jaarlijkse zonne-borrel staat bij de VEMS in het teken van het verduurzamen van huizen. En zo trachten we elk jaar een vervolg stap te zetten. Deze keer is er een scan gemaakt van een van de huizen in de wijk zodat een totaalbeeld ontstaat van de mogelijk maatregelen die voor alle huizen toepasbaar zijn. Deze scan is voor alle bewoners digitaal beschikbaar via de VEMS. maatwerkadvies

(U kunt de voorbeeldscan hier downloaden)

Gijs van Het Duurzaam Bouwloket (hét loket voor alle duurzame vragen van inwoners) gaf een presentatie over het voorbeeld huis en vertelde over de actuele regelingen en subsidies die er zijn. Ook Installateur Freek van Os gaf een presentatie. Zij hebben bewoners uit deze wijk begeleid bij het gasvrij maken van hun huis. Freek van Os: “We krijgen steeds vaker vragen van klanten wat er nodig is om gasvrij te wonen. Vorig jaar hebben we al 5 huizen gasvrij gemaakt. Maar de eerste stap is echt isoleren, dat is basis maatregel die direct financieel voordeel oplevert en die je ervaart in je mate van comfort". Daar is Gijs van Het Duurzaambouwloket het helemaal mee eens: “ Qua isolatie valt er nog veel te winnen. Begin vandaag nog met radiatorfolie en tochtstrippen en vraag advies over het isoleren van je spouwmuren, dak en vloer. Dan heb je er deze winter al profijt van". Beide partijen geven op hun site indicaties van kosten en rendement. In de Kagerbuurt is animo om aan een gezamenlijke inkoopactie deel te nemen. Want door samen in te schrijven op isolatie verlaag je de kosten per huis en kan een installateur ook efficiënter werken. Die vraag om gezamenlijke inkoop  pakt Meermaker samen met de VEMS op. Meermaker Teylingen verbindt bewoners en ondernemers rond duurzame en circulaire vragen met elkaar en is aanwezig bij deze bijeenkomst. 

Een bewoner die al meer dan 30 jaar in de wijk woont zegt: ik ben in de 80 en wij hebben een jaar of 20 geleden wel wat geïsoleerd. Hoe kom ik er nou achter waar nog winst te behalen is en is dat wel rendabel voor mij? Volgens de energiecoaches valt er zeker winst te behalen. Door gebruik van een warmtecamera kun je zien op welke plaatsen je in je huis onnodig warmte verliest en waar nog isolatie nodig is. Dat verhoogt je mate van comfort en verlaagt je gasgebruik. Daarbij is de isolatie van jaren geleden soms al vergaan, de technieken van nu zijn vele malen beter. Jim van der Zon (bestuurslid VEMS en een van de vrijwillige energiecoaches) zegt; wij vinden het belangrijk dat we stappen maken met het verduurzamen van onze huizen en delen graag onze kennis en ervaring in de buurt. We komen bij mensen langs en nemen de tijd voor vragen en twijfels. En met de komst van een warmtecamera, die gemeente Teylingen einde van het jaar aan alle dorpskernen beschikbaar stelt, kunnen we nog meer bewoners adviseren.  

Tijdens deze bijeenkomst waren kinderen ook welkom. Onder leiding van Karin Nolmans knutselde ze met gebruikte materialen en ontstonden oa creaties gemaakt op oude grammofoonplaten. 

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis? Dan zijn dit onze tips:

  1. Maak een afspraak met een energiecoach uit de wijk (Hier te vinden via de gemeentesite). 
  2. Kijk op duurzaam bouwloket , voor tips, maatregelen en financiele regelingen
  3. Vraag een advies aan bij een lokale installateur 
  4. Meld je aan bij Vems voor een lokale inkoopactie. Door een inkoopactie kunnen we collectief inkopen bij 1 leverancier voor bijvoorbeeld isolatie van gevels of aanschaf zonnepanelen of iets anders. Hoe meer mensen meedoen, hoe interessanter het aanbod. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  5. Als we een inkoopactie gaan starten, voor wat dan ook, dan stellen we een kleine projectgroep samen en wordt u ondersteund door iemand van het VEMS bestuur óf door een van de energiecoaches. 
  6. Op onze site van  staan tal van tips van bewoners en actualiteiten rond het verduurzamen van je huis, tuin of levensstijl. Heb je zelf een leuke of nuttige tip, dan kun je die ook kwijt op dit platform. 

Te downloaden:

Presentatie Duurzaam Bouwloket

Kagertuinen verduurzamen. Presentatie van Freek van Os. 

VEMS-feest

We hebben een absoluut geslaagd feest achter de rug. Het weer was fantastisch, maar natuurlijk door jullie aanwezigheid en de ambiance die jullie ervan maakten was het "Top".

Link naar wat sfeerfoto's 

De kinderen hebben een uitstekende middag gehad op het speeltoestel, zéker toen dit gekoeld werd met water. 

De organisatie liep geheel op rolletjes. Daarvoor moeten we onze grote dank uitspreken naar het feestcomité, zij hebben er zichtbaar alles aan gedaan om deze middag en avond voor ons zo te maken dat we hem ons graag herinneren.
Hun inzet vóór en óp deze avond was werkelijk geweldig.  

Ik hoorde al stemmen opgaan om dit maar ieder jaar te gaan organiseren. Of jullie dit werkelijk willen lezen we dan wel in het forum. 

Al met al erg leuk om onze buren weer eens bij elkaar te zien en te ontmoeten, we zijn ons er goed van bewust dat de wijk aan het "verjongen" is, een goede zaak, zo krijgen we weer een evenwichtige gemeenschap. 

Ik hoop dat jullie het nét zo naar jullie zin gehad hebben als ik en namens het bestuur van de VEMS, organisatie én bezoekers, hartelijk bedankt.