• Kaag
 • Zonsondergang boven Sassenheim
 • Kagertuinen

Corona

intussen moeten we constateren dat onze levens flink beïnvloed worden door het Corona virus. De jaarvergadering, die wij in de planning hadden staan voor 3 april, hebben we intussen afgelast. Het ziet er naar uit dat dit nog even gaat duren en dat we, zoals premier Rutte al zei, een beetje op elkaar moeten letten. 
Dus heeft u buren die wel een helpende hand kunnen gebruiken, aarzelt u dan niet om ze deze hand toe te steken. 
We zullen hier met zijn allen doorheen moeten komen en daarna weer moeten zorgen dat onze economie weer opstaat. We hebben een kolossale taak voor ons. 

Zonneborrel 2 (9 nov 2019)

Het is alweer ruim een maand geleden dat we bij de Springplank zaten, voor wat we maar kunnen noemen de tweede Zonneborrel.  De opkomst was prima al hadden we, denk ik zeker de energiecoaches, allemaal op nog meer animo gehoopt. 
We hebben het allemaal druk, vandaar dat deze terugkoppeling wat later is dan gehoopt. We zullen ook trachten u nog te voorzien van een update in de brievenbus. 
 
Waar wij als energiecoaches nu naar streven is het doorpakken om een groepje samen te stellen van mensen die op basis van deze en vorige avonden nu vervolgstappen willen maken. Dat zou heel mooi zijn. Freek van Os lijkt ons een goede partij om mee te sparren als jullie iets willen met gezamenlijke inkoop.
 
 
Verslag van de borrel
Op zaterdag 9 november vond er weer een zonne-borrel plaats bij de Kagerbuurt Meanderwoningen in Sassenheim. Wij, de bewoners in deze wijk hebben allemaal hetzelfde type huis en zijn verenigd via de VEMS. De jaarlijkse zonne-borrel staat bij de VEMS in het teken van het verduurzamen van huizen. En zo trachten we elk jaar een vervolg stap te zetten. Deze keer is er een scan gemaakt van een van de huizen in de wijk zodat een totaalbeeld ontstaat van de mogelijk maatregelen die voor alle huizen toepasbaar zijn. Deze scan is voor alle bewoners digitaal beschikbaar via de VEMS. maatwerkadvies

(U kunt de voorbeeldscan hier downloaden)

Gijs van Het Duurzaam Bouwloket (hét loket voor alle duurzame vragen van inwoners) gaf een presentatie over het voorbeeld huis en vertelde over de actuele regelingen en subsidies die er zijn. Ook Installateur Freek van Os gaf een presentatie. Zij hebben bewoners uit deze wijk begeleid bij het gasvrij maken van hun huis. Freek van Os: “We krijgen steeds vaker vragen van klanten wat er nodig is om gasvrij te wonen. Vorig jaar hebben we al 5 huizen gasvrij gemaakt. Maar de eerste stap is echt isoleren, dat is basis maatregel die direct financieel voordeel oplevert en die je ervaart in je mate van comfort". Daar is Gijs van Het Duurzaambouwloket het helemaal mee eens: “ Qua isolatie valt er nog veel te winnen. Begin vandaag nog met radiatorfolie en tochtstrippen en vraag advies over het isoleren van je spouwmuren, dak en vloer. Dan heb je er deze winter al profijt van". Beide partijen geven op hun site indicaties van kosten en rendement. In de Kagerbuurt is animo om aan een gezamenlijke inkoopactie deel te nemen. Want door samen in te schrijven op isolatie verlaag je de kosten per huis en kan een installateur ook efficiënter werken. Die vraag om gezamenlijke inkoop  pakt Meermaker samen met de VEMS op. Meermaker Teylingen verbindt bewoners en ondernemers rond duurzame en circulaire vragen met elkaar en is aanwezig bij deze bijeenkomst. 

Een bewoner die al meer dan 30 jaar in de wijk woont zegt: ik ben in de 80 en wij hebben een jaar of 20 geleden wel wat geïsoleerd. Hoe kom ik er nou achter waar nog winst te behalen is en is dat wel rendabel voor mij? Volgens de energiecoaches valt er zeker winst te behalen. Door gebruik van een warmtecamera kun je zien op welke plaatsen je in je huis onnodig warmte verliest en waar nog isolatie nodig is. Dat verhoogt je mate van comfort en verlaagt je gasgebruik. Daarbij is de isolatie van jaren geleden soms al vergaan, de technieken van nu zijn vele malen beter. Jim van der Zon (bestuurslid VEMS en een van de vrijwillige energiecoaches) zegt; wij vinden het belangrijk dat we stappen maken met het verduurzamen van onze huizen en delen graag onze kennis en ervaring in de buurt. We komen bij mensen langs en nemen de tijd voor vragen en twijfels. En met de komst van een warmtecamera, die gemeente Teylingen einde van het jaar aan alle dorpskernen beschikbaar stelt, kunnen we nog meer bewoners adviseren.  

Tijdens deze bijeenkomst waren kinderen ook welkom. Onder leiding van Karin Nolmans knutselde ze met gebruikte materialen en ontstonden oa creaties gemaakt op oude grammofoonplaten. 

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis? Dan zijn dit onze tips:

 1. Maak een afspraak met een energiecoach uit de wijk (Hier te vinden via de gemeentesite). 
 2. Kijk op duurzaam bouwloket , voor tips, maatregelen en financiele regelingen
 3. Vraag een advies aan bij een lokale installateur 
 4. Meld je aan bij Vems voor een lokale inkoopactie. Door een inkoopactie kunnen we collectief inkopen bij 1 leverancier voor bijvoorbeeld isolatie van gevels of aanschaf zonnepanelen of iets anders. Hoe meer mensen meedoen, hoe interessanter het aanbod. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 5. Als we een inkoopactie gaan starten, voor wat dan ook, dan stellen we een kleine projectgroep samen en wordt u ondersteund door iemand van het VEMS bestuur óf door een van de energiecoaches. 
 6. Op onze site van  staan tal van tips van bewoners en actualiteiten rond het verduurzamen van je huis, tuin of levensstijl. Heb je zelf een leuke of nuttige tip, dan kun je die ook kwijt op dit platform. 

Te downloaden:

Presentatie Duurzaam Bouwloket

Kagertuinen verduurzamen. Presentatie van Freek van Os. 

VEMS-feest

We hebben een absoluut geslaagd feest achter de rug. Het weer was fantastisch, maar natuurlijk door jullie aanwezigheid en de ambiance die jullie ervan maakten was het "Top".

Link naar wat sfeerfoto's 

De kinderen hebben een uitstekende middag gehad op het speeltoestel, zéker toen dit gekoeld werd met water. 

De organisatie liep geheel op rolletjes. Daarvoor moeten we onze grote dank uitspreken naar het feestcomité, zij hebben er zichtbaar alles aan gedaan om deze middag en avond voor ons zo te maken dat we hem ons graag herinneren.
Hun inzet vóór en óp deze avond was werkelijk geweldig.  

Ik hoorde al stemmen opgaan om dit maar ieder jaar te gaan organiseren. Of jullie dit werkelijk willen lezen we dan wel in het forum. 

Al met al erg leuk om onze buren weer eens bij elkaar te zien en te ontmoeten, we zijn ons er goed van bewust dat de wijk aan het "verjongen" is, een goede zaak, zo krijgen we weer een evenwichtige gemeenschap. 

Ik hoop dat jullie het nét zo naar jullie zin gehad hebben als ik en namens het bestuur van de VEMS, organisatie én bezoekers, hartelijk bedankt. 

Bijeenkomst VEMS en Gemeente 9 Nov

Al enige jaren zijn een aantal mensen in onze VVE (de VEMS) bezig met het verduurzamen van hun huis en tuin. We hebben al vaker tips en informatie uitgewisseld tijdens onze VEMS-vergaderingen en er zijn al heel wat maatregelen getroffen door verschillende bewoners. Ook in ons forum staat heet wat informatie die u kunt raadplegen. 
Net in het nieuws, 17:00 23 oktober, de mededeling dat mensen die hun huis niet verduurzamen tussen nu en 2030 een energiekosten stijging van 13% tegemoet kunnen zien. Het lijkt ons belangrijk om iedere stap die aan onze huizen kunnen doen, ook werkelijk te gaan overwegen. 

In onze buurt zijn het afgelopen jaar ook 5 energie coaches opgeleid. Dat zijn buurtbewoners die vrijwillig advies geven en meedenken over de maatregelen die je zelf kunt treffen. Wij willen met onze buurt graag een vervolgstap maken en ook een voorbeeld zijn voor andere wijken. Dat kan bijvoorbeeld door samen in te kopen (goedkoper), elkaar te helpen, samen een planning te maken en meer.

Gemeente Teylingen en het Duurzaam Bouwloket willen ons daarbij helpen. Het Duurzaam Bouwloket maakt komende week een volledige scan van een van onze huizen. Zo weten we precies wat er mogelijk is bij ons type huis en waar je beste mee kunt beginnen. Op de 2e zaterdag van de Duurzame Huizen Route (9 november) organiseren wij na afloop een bijeenkomst voor onze WE. Daar presenteren we de scan en vertellen bewoners en experts over de mogelijkheden van het verduurzamen van onze huizen.

Deze bijeenkomst koppelen we niet voor niets aan de Duurzame Huizen Route. Dit is een Iandelijk initiatief waarbij je op 2 zaterdagen een kijkje kunt nemen bij bewoners die hun huis verduurzamen. Zo kun je de praktische tips en ervaringen horen voordat je zelf aan de slag gaat. Overdag kun je (op afspraak) tussen 10:00 en 16:00 individueel een huis in de buurt of omgeving bezoeken. Aanmelden kan via www.duurzamehuizenroute.nl, aansluitend vindt de bijeenkomst voor VEMS- Ieden plaats in de Springplank.

We zoeken ook nog buurtbewoners die hun huis open willen stellen tijdens de Duurzame Huizen Route. Wie je wilt toelaten, hoe laat en, wat je wilt laten zien is natuurlijk geheel door jezelf te bepalen. www.duurzamehuizenroute.nl

 

16:00 Inloop
16:15 Presentatie van het gescande huis
17:00 Toelichting door leverancier van Os omtrent verduurzaming van onze huizen
17:15 Tips van bewoners en inventarisatie behoefte
17:30 Uitleg materialen en verrassing voor ieder huis
18:00- 18:40 Napraten met borrel

Kinderen zijn welkom, voor hen is er ook wat leuks te doen. Heb je vragen, dan kunt u  terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We zien u graag op zaterdag 9 november.

 

Hartelijke groet,

Bestuur VEMS in samenwerking met de energiecoaches Fred, Frank, Daan, William & Jim. Met ondersteuning van gemeente Teylingen, Duurzaam Bouwloket en Meermaker Teylingen.

Zonneborrel geslaagd!

Afgelopen zaterdag 16 juni vond de "Zonneborrel" plaats, een Wijk-borrel waarin de leden van de projectgroep duurzaamheid hun resultaten presenteerden als afsluiting van het afgelopen traject. 

Zonneborrel bezoekers

 

We kunnen rustig stellen dat deze borrel geslaagd is geweest en we zijn blij met alle belangstelling vanuit de Meander wijk en daarbuiten. 

Het geeft ons het goede signaal dat de verduurzaming van onze huizen toch op het netvlies staat van onze bewoners. 

Dank zij de inzet van de kinderverzorging van Trias, hebben ook de kinderen zich uitstekend vermaakt en kwamen zij zelfs bij de bezoekers langs met wat duurzame hapjes die gretig aftrek vonden. 

Op de bijeenkomst hebben de projectleden gesproken met de bezoekers en hen uitgelegd waar de projectgroep mee bezig is geweest en welke de resultaten zijn. 
Deze resutaten kunt u via de website en via ons nieuwe forum inzien. 
U moet daarvoor wel even inloggen, mocht u uw inlogcode kwijt zijn, neem dan even contact op via de website http://vems-sassenheim.nl met de webmaster, hij zal zorgen dat u een nieuwe code krijgt. 

We hebben resultaten en ideeën verzameld over diverse maatregelen die in onze woningen toepasbaar zijn. Wel is het vaak zo dat iedere woning even apart bekeken moet worden. Ondanks dat we allemaal vrijwel dezelfde woning hebben, blijven er toch verschillen die te maken hebben met de ligging en staat van onderhoud. Zonneborrel bezoekers

We hadden u gevraagd om uw energie rekening mee te nemen, dat levert al goede inzichten op en ook was het aanmeldingsformulier voorzien van een reeks vragen waar u belangstelling voor heeft. 
We hebben 31 formulieren mogen ontvangen. Deze zullen we verwerken en het projectteam zal nog een keer bij elkaar komen om te kijken hoe we u het beste kunnen helpen en ondersteunen bij uw wensen. 

Zelf hebben we gemerkt dat het gevolgde proces door middel van het samenstellen van een projectteam een heel goed resultaat en inzicht oplevert in wat er voor je eigen woning nodig is. Daar kun je dan een bewuste keuze voor gaan maken. We zullen dan ook kijken of we deze aanpak kunnen herhalen in enkele projectgroepen, liefst met ondersteuning weer van de gemeente, c.q. iemand van Klimaatgesprekken. 

Als u hier klikt ziet u nog een kort overzichtsfilmpje en wellicht volgt later nog meer als er nog meer foto's binnengekomen zijn. 

Wellicht heeft u gehoord dat de VEMS beschikt over een warmtecamera, onder beheer van de secretaris. We stellen de inzet hiervan graag ter beschikking van de bewoners. Natuurlijk heeft het weinig zin om in de zomer foto's te maken, maar als het weer kouder wordt en de verwarmingen weer aangaan dan kan het een nuttig instrument zijn om te zien waar uw huis eventueel warmte lekt. Geef tegen die tijd een seintje naar de secretaris en hij komt langs met de camera. 

 

De gemeente heeft deze Zonneborrel mogelijk gemaakt, waarvoor grote dank aan Rob de Mooij namens het hele projectteam:

 • Daan
 • Wil
 • Charlotte
 • William
 • Frank
 • Joop
 • Alice
 • Nico
 • Jim

en natuurlijk ook grote dank onze ondersteuners

 • Eveline
 • Bianca