• Kaag
  • Zonsondergang boven Sassenheim
  • Kagertuinen

Zonneborrel 2 (9 nov 2019)

Het is alweer ruim een maand geleden dat we bij de Springplank zaten, voor wat we maar kunnen noemen de tweede Zonneborrel.  De opkomst was prima al hadden we, denk ik zeker de energiecoaches, allemaal op nog meer animo gehoopt. 
We hebben het allemaal druk, vandaar dat deze terugkoppeling wat later is dan gehoopt. We zullen ook trachten u nog te voorzien van een update in de brievenbus. 
 
Waar wij als energiecoaches nu naar streven is het doorpakken om een groepje samen te stellen van mensen die op basis van deze en vorige avonden nu vervolgstappen willen maken. Dat zou heel mooi zijn. Freek van Os lijkt ons een goede partij om mee te sparren als jullie iets willen met gezamenlijke inkoop.
 
 
Verslag van de borrel
Op zaterdag 9 november vond er weer een zonne-borrel plaats bij de Kagerbuurt Meanderwoningen in Sassenheim. Wij, de bewoners in deze wijk hebben allemaal hetzelfde type huis en zijn verenigd via de VEMS. De jaarlijkse zonne-borrel staat bij de VEMS in het teken van het verduurzamen van huizen. En zo trachten we elk jaar een vervolg stap te zetten. Deze keer is er een scan gemaakt van een van de huizen in de wijk zodat een totaalbeeld ontstaat van de mogelijk maatregelen die voor alle huizen toepasbaar zijn. Deze scan is voor alle bewoners digitaal beschikbaar via de VEMS. maatwerkadvies

(U kunt de voorbeeldscan hier downloaden)

Gijs van Het Duurzaam Bouwloket (hét loket voor alle duurzame vragen van inwoners) gaf een presentatie over het voorbeeld huis en vertelde over de actuele regelingen en subsidies die er zijn. Ook Installateur Freek van Os gaf een presentatie. Zij hebben bewoners uit deze wijk begeleid bij het gasvrij maken van hun huis. Freek van Os: “We krijgen steeds vaker vragen van klanten wat er nodig is om gasvrij te wonen. Vorig jaar hebben we al 5 huizen gasvrij gemaakt. Maar de eerste stap is echt isoleren, dat is basis maatregel die direct financieel voordeel oplevert en die je ervaart in je mate van comfort". Daar is Gijs van Het Duurzaambouwloket het helemaal mee eens: “ Qua isolatie valt er nog veel te winnen. Begin vandaag nog met radiatorfolie en tochtstrippen en vraag advies over het isoleren van je spouwmuren, dak en vloer. Dan heb je er deze winter al profijt van". Beide partijen geven op hun site indicaties van kosten en rendement. In de Kagerbuurt is animo om aan een gezamenlijke inkoopactie deel te nemen. Want door samen in te schrijven op isolatie verlaag je de kosten per huis en kan een installateur ook efficiënter werken. Die vraag om gezamenlijke inkoop  pakt Meermaker samen met de VEMS op. Meermaker Teylingen verbindt bewoners en ondernemers rond duurzame en circulaire vragen met elkaar en is aanwezig bij deze bijeenkomst. 

Een bewoner die al meer dan 30 jaar in de wijk woont zegt: ik ben in de 80 en wij hebben een jaar of 20 geleden wel wat geïsoleerd. Hoe kom ik er nou achter waar nog winst te behalen is en is dat wel rendabel voor mij? Volgens de energiecoaches valt er zeker winst te behalen. Door gebruik van een warmtecamera kun je zien op welke plaatsen je in je huis onnodig warmte verliest en waar nog isolatie nodig is. Dat verhoogt je mate van comfort en verlaagt je gasgebruik. Daarbij is de isolatie van jaren geleden soms al vergaan, de technieken van nu zijn vele malen beter. Jim van der Zon (bestuurslid VEMS en een van de vrijwillige energiecoaches) zegt; wij vinden het belangrijk dat we stappen maken met het verduurzamen van onze huizen en delen graag onze kennis en ervaring in de buurt. We komen bij mensen langs en nemen de tijd voor vragen en twijfels. En met de komst van een warmtecamera, die gemeente Teylingen einde van het jaar aan alle dorpskernen beschikbaar stelt, kunnen we nog meer bewoners adviseren.  

Tijdens deze bijeenkomst waren kinderen ook welkom. Onder leiding van Karin Nolmans knutselde ze met gebruikte materialen en ontstonden oa creaties gemaakt op oude grammofoonplaten. 

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis? Dan zijn dit onze tips:

  1. Maak een afspraak met een energiecoach uit de wijk (Hier te vinden via de gemeentesite). 
  2. Kijk op duurzaam bouwloket , voor tips, maatregelen en financiele regelingen
  3. Vraag een advies aan bij een lokale installateur 
  4. Meld je aan bij Vems voor een lokale inkoopactie. Door een inkoopactie kunnen we collectief inkopen bij 1 leverancier voor bijvoorbeeld isolatie van gevels of aanschaf zonnepanelen of iets anders. Hoe meer mensen meedoen, hoe interessanter het aanbod. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  5. Als we een inkoopactie gaan starten, voor wat dan ook, dan stellen we een kleine projectgroep samen en wordt u ondersteund door iemand van het VEMS bestuur óf door een van de energiecoaches. 
  6. Op onze site van  staan tal van tips van bewoners en actualiteiten rond het verduurzamen van je huis, tuin of levensstijl. Heb je zelf een leuke of nuttige tip, dan kun je die ook kwijt op dit platform. 

Te downloaden:

Presentatie Duurzaam Bouwloket

Kagertuinen verduurzamen. Presentatie van Freek van Os.